Wednesday, January 21, 2009

RESIPI : KEK KUKUS SARAWAK

KEK HITAM MANIS

BAHAN – BAHAN :

10 BIJI TELUR

16 OZ MENTEGA

1 TIN SUSU PEKAT

1 TIN SERIKAYA BESAR 300GM

1 TIN NESTLE CREAM

1 BOTOL HORLICKS COKLAT MEDIUM BESAR

350 GM TEPUNG GANDUM (2 GELAS)

454 GM GULA CASTOR (1 ½ GELAS)

1 SUDU TEH VANILA

3 BOTOL BROWNING (1 BOTOL 80GM)

CARA – CARA MEMBUATNYA :

1. PUKUL MENTEGA DAN GULA SAMPAI KEMBANG

2. KEMUDIAN MASUKKAN TELUR SATU PERSATU.

3. MASUKKAN SUSU, KAYA, NESTLE CREAM,HORLICKS, VANILA DAN TEPUNG KE DALAM ADUNAN TADI.

4. SELEPAS ITU, MASUKKAN GULA BROWNING SECUKUPNYA.

5. KEMUDIAN KUKUS SELAMA 4 JAM

***JIKA INGIN MENGGUNAKAN HORLICK BIASA PUN BOLEH.

**GUNAKAN ACUAN 9’ X 9’ ATAU 10’ X 10’ PUN BOLEH.

Fresh 2009...

salam semua...
terima kasih kerana sudi mengunjungi blog saya...
untuk makluman semua, saya tidak akan menjual oven kek lapis lagi...
InsyaAllah...saya akan berkongi mengenai kek lapis sarawak sahaja pada masa akan datang...
Jika ada yang masih berminat untuk membelinya boleh rujuk pada
blog kak dayang... ni add nyer www.dayangkek.blogspot.com
terima kasih pada semua yang sudi membeli oven pada saya...
Jika anda memerlukan bantuan saya, sila emel atau hubungi hp sy yer...
Mungkin selepas ini saya jarang online disebabkan kesibukan kerja2 offline...